Klussen Video

Groen leven in Tiny House Breda

tiny house
Groen leven in Tiny House Breda

Tiny huis zijn primaire, volwaardige woningen op kleine schaal. Ze worden bewust gebouwd en bewoond vanuit de behoefte een meer eenvoudig leven te leiden. Een Tiny House is max. 50 m2 en gebouwd om als full-time bewoonde woning te dienen. Mobiel zijn is daarbij geen voorwaarde, maar bied wel veel voordelen. Indien je volledig off-grid bent kan je ook gemakkelijk verhuizen

Opkomst Tiny House in Nederland minimaal

In Nederland komen Tiny Houses nog niet veel voor, maar in de USA waar ze ooit begonnen zijn met Tiny Houses te bouwen, is het normaal en booming. De behoefte aan betaalbare en flexibele woonvormen zorgde dat veel Amerikanen hun eigen huisjes gingen bouwen. Om de beperkende wetgeving te omzeilen, die eisen stelt aan de minimale afmetingen van huizen, is men op het idee gekomen de huizen op trailers te bouwen. In Nederland hebben we campings met caravans en stacaravans maar daar mag je meestal niet permanent wonen. Daarnaast zijn caravans of stacaravans niet geschikt om er permanent in te wonen. Ze zijn vaak slecht geïsoleerd en niet praktisch ingericht.

Verschil Tiny House en woonwagen kamp

Dit is een lastige omdat discriminatie op de loer ligt, maar woonwagen bewoners kiezen ervoor om juist als groepen bij elkaar te wonen/leven en met hun eigen cultuur. Tiny Houses bewoners zijn meer de vrijheid genieters die niet groepsgebonden willen samenleven. Ze doen dat bewust vanuit de behoefte een meer eenvoudig, duurzaam leven te leiden en minder gericht op consumeren. Bij het ontwerp en de bouw van de kleine woningen wordt slim gebruik gemaakt van ruimte en innovatieve technologieën, waarbij vormgeving belangrijk belangrijk is om in een kleine ruimte toch comfortabel te kunnen wonen.Een Tiny House is niet groter dan 25m2  tot 50m2

Welke mensen kiezen voor Tiny House?

Je kan denken aan mensen die geen zin hebben in een hoge hypotheek of 30 jaar lang bezig te willen zijn om hun huis af te betalen. Tiny Houses kunnen voordelig gebouwd worden (gerecycled hout) en ook de vaste lasten zijn een stuk minder. Verder zijn deze kleine huizen geschikt voor mensen die vrij willen wonen en dichter bij de natuur of vrij op het boerenland willen vertoeven. Zo hebben ze geen of minder last van buren of omgeving geluiden en genieten van alles wat de natuur te bieden heeft. Mensen die in Tiny Houses wonen zijn minder gericht op consumeren en zorgen zo voor een kleinere ecologische voetafdruk.

Waar kan je dan gaan staan

In Amerika is het wonen in Tiny Houses gemakkelijker dan in Nederland, omdat er meer grond is. In Amerika zijn de grondprijzen dan ook veel goedkoper en er zijn flexibele wetten om een eigen huisje te plaatsen. In Nederland is dat allemaal wat lastiger, maar nog altijd niet onmogelijk.

Waar mag je dan je Tiny House neer zetten?

Tiny Houses zijn een nieuwe woonvorm en weinig gemeenten zijn daar op ingesteld. Er komen wel steeds meer gemeenten die het initiatief nemen om locaties te creëren waar je in een Tiny House mag wonen, dit is vaak in de experimentele sfeer en gaat om tijdelijke projecten.

Wat kost een Tiny House

Als je zelf een handige klusser bent en kan werken met gerecycled of 2e hands materiaal dan vallen de kosten reuze mee en moet je denken aan 20 duizend euro. Als je een Tiny House wilt kopen op een trailer dan kan de vraagprijs liggen tussen de 30 en 60 duizend euro.

De verblijfplaats

Het grootste struikelblok blijft de verblijfplaats en per gemeente kunnen daar weer verschillende regels voor zijn. Leef je leven, leef bewust. (© foto van YouTube video.

Reageer