Groen Nieuws
Image default

Veggieburgers op basis van peulvruchten

Edamame boontjes

Eda betekent in het Japans tak, mame zijn boontjes. Edamame zijn dus letterlijk ‘boontjes aan een tak’. Het zijn de jonge, onrijpe peulvruchten van de sojaplant. Deze worden geoogst voordat de peulen de kans hebben gekregen om hard te worden.

Probeer biologisch bij een natuurwinkels

Edamame is niet alleen een gezond bijgerecht, maar ook een lekker licht tussendoortje. Of een eiwitrijke toevoeging aan je salades.

Kant en klaar

Je koopt deze groene boontjes bij de Toko, een Aziatische winkel dus. Sommige hele grote natuurwinkels of supermarkten hebben ze ook. Ze liggen in grote zakken in de diepvries. Stop er ’s ochtends een stuk of tien tot vijftien in een klein zakje in je tas. Ze zijn heerlijk ontdooid als je toe bent aan je tussendoortje! De schilletjes eet je niet op, maar de boontjes die in de peul zitten zuig je lekker uit hun omhulsel. Anders dan anders, lekker en supergezond! In 100 gram edamame zitten zo’n 120 kilocalorieën, dus een schaaltje boontjes is een slanke snack.

Snack. De groene peul zelf is draderig en niet te eten, maar aan de binnenkant vind je een stuk of drie, vier groene, eetbare boontjes. Ze lijken een beetje op doperwtjes of sperziebonen en smaken nootachtig.

Eiwit, ijzer en vezels

Edamameboontjes hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn rijk aan eiwit, ijzer, omega-3-vetzuren en calcium en daarom een ideale groente voor vegetariërs en veganisten. Daarnaast zitten er veel vezels en vitamine A en C in.

Kopen: uit de diepvries

Edamame is verkrijgbaar bij goed gesorteerde (Aziatische) supermarkten, reformwinkels en toko’s. Je vindt ze meestal diepgevroren in het vriesvak, in een zak van een pond, compleet met peul of al gepeld. Soms staat er ‘frozen soy beans’ op de verpakking in plaats van edamame.

Bereiding

Wil je de edamame eten als tussendoortje of bijgerecht? Laat de peul om de boontjes heen zitten en ontdooi ze niet. Kook de bevroren edamame een paar minuten in gezouten water of stoom de boontjes. Laat ze vervolgens schrikken onder de koude kraan, laat ze uitlekken en dep ze eventueel droog met wat keukenpapier. Strooi er naar smaak wat zeezout en/of peper overheen en ze zijn klaar voor gebruik. Duw de boontjes met je vinger uit de peul of zet je tanden erin en ris de boontjes eruit. Na koken is edamame nog twee dagen houdbaar in de koelkast.

Ga je de boontjes verwerken in een gerecht?

Dan zijn gepelde, bevroren boontjes gemakkelijker. Je kunt er een dip van maken, maar ze smaken ook goed door een (noedel)salade. Of smoor de gedopte boontjes in een beetje boter en eet ze gewoon

Recept vegan edamame burgers

Maak je eigen veggieburgers op basis van peulvruchten. Burgers met plantaardige ingrediënten zoals peulvruchten, paddenstoelen en groenten maken vlees overbodig. Het leuke is dat je zelf heel precies kunt bepalen welke smaken je lekker vindt.

Verder zijn er natuurlijk nog een aantal andere zaken essentieel

het broodje (wij houden van een beetje knapperig,) de toppings in de vorm van rauwkost en natuurlijk de saus. Ketchup is sinds wij vegan eten onze lievelingssaus, omdat het plantaardig is. En trouwens, niet alleen daarom, ook omdat we het heel lekker vinden! Voor ons mag ketchup dus absoluut niet ontbreken op een goede burger

Wat heb je nodig voor 4 Edamameburgers?
  • een beetje geurloze kokosolie om in te bakken
  • 85 gram edamame bonen (als je ze uit de vriezer haalt, moet je ze even laten ontdooien)
  • 100 gram kikkererwten uit pot, met 2 eetlepels van het vocht uit de pot
  • 70 gram champignons in kleine stukjes gesneden
  • 6 cashewnoten (rauw en in stukjes)
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 1 teen knoflook
  • 1/4 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel sojasaus
  • zout en peper naar smaak
  • 110 gram kikkererwtenmeel
  • sla, komkommer, tomaat
  • ketchup
  • 4 broodjes
Wat moet je doen?
  1. Mix de edamame bonen, kikkererwten (en de vloeistof hiervan,) champignons, cashews, edelgist, knoflook, komijn, sojasaus en zout en peper in een keukenmachine tot een mooie gladde massa. Doe deze mix in een kom.
  2. Voeg steeds 4 eetlepels kikkererwtenmeel toe, roer door en voeg de volgende vier eetlepels meel toe.
  3. Let op: je gaat door totdat het een stevig beslag is geworden.
  4. Zet de kom voor 20-30 minuten in de koelkast. Hierna kan je er makkelijker burgertjes van maken.
  5. Haal de kom uit de koelkast en maak (met je handen) 4 burgers van de mix.
  6. Verhit een beetje kokosolie in de pan en bak de burgers 4-5 minuten per kant.
  7. Serveer de burgers op spelt-kamut broodjes van de biowinkel. Heerlijk vers en knapperig.
  8. De toppings indien eenvoudig: krulsla, tomaat, paprika en komkommer. En natuurlijk: ketchup

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboo

Zomerse spaghetti met citroen

Guido Sparreboom

Zoete aardappel salade met geitenkaas en walnoten

Guido Sparreboom

Zelfgemaakte biologische rozenbotteljam wel of geen suiker toevoegen

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details