Groen Nieuws
Image default

Vergassen duizenden ganzen in het broedseizoen

De organisaties Animal Rights en Fauna4Life hebben bij de rechter niet hun gelijk gekregen. Ze protesteerden tegen vergassen van wilde ganzen. De overlast voor het vliegverkeer en de economische belangen voor boeren waren volgens de rechter belangrijker, dan de tegen argumenten van de protst-organisaties. Het gevolg is dat er vele duizenden grauwe ganzen mogen worden gevangen en vergast.

Ganzenplaag zorgt voor overlast

Nederland is dus een echt ganzenland, maar economische belangen gaan vaak voor dieren in Nederland. Binnenkort worden dan de ganzen in Zuid-Holland en Utrecht gevangen en vergast omdat het mag van Raad van State.

Het probleem voor het vliegverkeer mag duidelijk zijn, toch waarom er zoveel aangelegde kanalen en meren zijn is onbegrijpelijk. Ganzen zoeken tenslotte altijd het water op en zijn daar altijd in grote getale aanwezig.

Het probleem voor de boeren is vooral dat ze het jonge eiwitrijk gras weg eten, wat bestemd is voor het vee. Mogelijk zouden de boeren er beter aan doen om landbouw gewassen te gaan verbouwen waar de gans niet op af komt. Als er niets te eten is, gaan ganzen vanzelf ergens anders heen.

Vergassen met koolstofdioxide

Voor het vergassen van ganzen wordt koolstofdioxide (C02)  gebruik. Doch het vangen en vergassen gebeurd dan misschien pijnloos maar niet zonder stress. Hierdoor is er toch spraken van dieren mishandeling.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tropische reuzenteek rukt op van Duitsland naar Nederland

Guido Sparreboom

Olifanten: oorlog tussen stropers en parkwachters

Guido Sparreboom

Wil je meer weten over de vos?

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details