Groen Nieuws
Image default

De overheid laat zich leiden door: Multinationals en voedsellobby

Supermarkten

Multinationals en voedsellobby

De voedselindustrie is wereldwijd in handen van maar een viertal grote multinationals. Dit zijn: ADM, Bunge, Cargill en Louis Dreyfus, en worden ook wel afgekort tot ‘ABCD’. Deze multinationals gaan voor de winst en niet voor onze gezondheid. Bekende voedingsbedrijven als Unilever en Nestlé of zaadveredelaar Monsanto zijn slechts kleine broertjes. De jaaromzet van de vier handelshuizen is samen zo’n 250 miljard euro, ongeveer de helft van wat er in Nederland in één jaar verdiend wordt. Duidelijk mag zijn dat zij bepalen wat wij eten en hoeveel we daarvoor betalen. Zo’n 80 % van ons voedsel is bewerkt (fabrieks-) voedsel. Deze fabrieken zijn vaak weer in handen van een tiental kleinere multinationals. Dit bewerkte voedsel is meestal niet geproduceerd zodat we gezond en sterk blijven, maar zodat er veel van wordt verkocht en er veel winst mee gemaakt wordt. In deze producten zitten vaak bewerkte suiker en vetten, geur-, kleur- en smaakstoffen, E-nummers en toevoegingen zodat wij het product lekker vinden en vooral kopen.

E-NUMMERS

De consument weet meestal niet precies wat er in bewerkt voedsel zit, omdat er gegoogeld wordt met benamingen van toevoegingen die wij niet kennen. Ook voor de E-nummers is het een onmogelijke opgave om deze van voor tot achter te bestuderen. Vaak zit er minder dan 1% aan vruchten in producten, terwijl dit wel wordt aangegeven op het etiket of label. Daarbij zijn teksten als ‘gezond’, ‘ambachtelijk’ en ‘vers van het land’ al helemaal onbetrouwbaar.

De overheid laat zich leiden door de voedsellobby

Het is de overheid doormiddel van regels nog niet gelukt om voedselproducten te keuren en daaraan een begrijpelijk gezondheidsmerkteken aan te verbinden. Dit heeft te maken met de macht van de voedsellobby die liever de consument misleidt.

Wat zouden oplossing zijn?

Duidelijkheid verschaffen aan de consument is dus belangrijk en dat kan door bijvoorbeeld een kleurcode systeem toete passen. Hierdoor zouden voedingsproducten snel herkenbaar worden omdat ze voorzien zijn van de kleuren rood, oranje en groen op de verpakking. Groen staat voor gezond. Oranje voor minder gezond en Rood voor ongezond. Tot op heden zijn alleen in Groot-Brittannië de rode, oranje en groene vakjes op levensmiddelen te vinden. In Nederland gebeurt er nog steeds niets en moeten we zelf voorzichtig omgaan met bewerkt voedsel. Van veel voedsel weten we al dat ze te veel suiker bevatten; snoep, limonade en fruitsappen, maar wat weten we over chips, soep uit blik of jam? Precies; zout, conserveringsmiddel, verkeerde E- nummers, geur-, kleur- en smaakstoffen etc.

Onze gezondheid is onbetaalbaar

Indien wij als consument ons laten ‘foppen’, omdat bewerkt voedsel vaak goedkoop is, gemakkelijk te bereiden is en niet verkeerd smaakt, dan spelen we met onze gezondheid. Zo zien we dan ook steeds meer mensen die te dik zijn en lijden aan obesitas. Sinds de voedselindustrie op gang is gekomen is er een duidelijke toename in het aantal welvaartsziekten ontstaan.

Biologisch voedsel beter maar duurder

Biologisch voedsel is in de regel wel duurder dan gangbaar voedsel, maar heeft veel voordelen ten aanzien van dierenwelzijn, milieu en bevat meer mineralen en vitamine en minder of geen gif stoffen. Uiteindelijk is gangbaar voedsel niet goedkoper, daar je gezondheid, het milieu en de natuur onbetaalbaar zijn en er veel van af hangt.

Welvaartsziekten

De helft  van de Nederlandse bevolking is te dik, wat te wijten is aan ongezond eten en te weinig bewegen. Een gezonde leefstijl kan 80% van de hart- en vaatziekten voorkomen en ook hier is het eten van voldoende groente en fruit belangrijk, naast bewegen en ontspannen. Ruim 80 procent van alle gevallen van diabetes type 2 is toe te schrijven aan mensen die te dik zijn en ook hier is weer ongezond voedsel de grootste oorzaak, naast bewegen. Ook een verhoogd cholesterol, een hoge bloeddruk en zelfs kanker hebben te maken met verkeerd voedsel. We kunnen niet alles voorkomen en natuurlijk kan iedereen het noodlot treffen om iets te krijgen met zijn gezondheid, maar we moeten de kans zo klein mogelijk maken. Om deze reden heeft onze website van Groen Nieuws heel veel blogs geschreven over gezond voedsel en mogelijk maakt deze rubriek over voedsel mensen wat bewuster van wat ze elke dag eten en drinken.

Gezondheidsadvies van Guido

Wij van Groen Nieuws adviseren we om zoveel mogelijk (biologische) groente en fruit en zo min mogelijk (biologisch) vlees. Daarnaast zijn Nuttig zo min mogelijk bewerkt voedsel met bewerkte suikers en vetten, maar drink voldoende kraanwater. Voorkom stress, slaap voldoende.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Dennenprocessierups komt naar Nederland

Wesley van der Linde

Gelijk aantal genen in rijstplant en mens

Guido Sparreboom

Vlees wordt in partijen opgekocht

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details