Groen Nieuws
Image default

Waarom snoeien gemeentes tijdens het broedseizoen

De herfst en winter periode is de beste tijd om te snoeien

Zodra de bladeren aan het verkleuren zijn of van de bomen vallen begint de rustperiode van de boom. In het voorjaar komt de sapstroom weer op gang en kan het gebeuren dat bij het snoeien of afzagen van een tak de boom het sap verliest via de wond. Hierdoor kan zelfs een boom die daar gevoelig voor is dood gaan. Ook in het voorjaar tot begin zomer (maart tot en met juli) is het ook het vogelbroedseizoen. In bossen of parken is het dan ook verboden om te snoeien of zagen.

Waarom wordt er dan toch gesnoeid in het voorjaar

De bomen worden in de woonwijk worden meestal gesnoeid de dode takken gevaar op kunnen leveren voor het verkeer zoals voetgangers. Ook worden de uitstekende gesnoeid, zodat de bomen meer vorm krijgen en niet te veel licht weghalen omdat ze toch vaak bij huizen staan. Meestal worden nesten gespaard en is het meer vorm snoei dan de echte snoei zoals in de herfst of winter. Toch echt verstandig is het niet!

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Wesley van der Linde

Bodemleven zorgt voor vruchtbare grond

Guido Sparreboom

Bodem nog steeds te droog voor nieuwe aanplant

Wesley van der Linde

Ziekenhuistuin Amphia wordt binnenkort groener met bomen

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details