Groen Nieuws
Image default

Wat is duurzaam geproduceerd hout

Tegenwoordig hebben de meeste bouwmarkten wel verantwoord hout en hoeven we ons alleen maar zorgen te maken als het om hardhout gaat. Wat is duurzaam geproduceerd hout?

FSC is een internationale organisatie

Die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de sociale, ecologische én economische aspecten die bij bosbeheer horen. FSC werd in 2008 als eerste houtkeurmerk positief beoordeeld door TPAC: het keurmerk voldoet dus aan de duurzame inkoopcriteria van de Nederlandse overheid.

Wat is PEFC?

Net als FSC is PEFC een houtkeurmerk dat wereldwijd opereert. Door middel van certificering kunnen boseigenaren laten zien dat zij voldoen aan de eisen die PEFC stelt aan verantwoord bosbeheer. FSC op dit moment als de enige standaard die voldoende garanties biedt voor verantwoord bosbeheer. Vraag ook altijd aan de vakman of klusbedrijf gebruik van duurzaam hout.

duurzaam hout

Wat vindt Wereld Natuur Fonds

Volgens WNF biedt PEFC op dit moment niet voldoende garanties voor verantwoord bosbeheer. Een keurmerk is zo sterk als zijn zwakste schakel en PEFC is op een aantal punten minder betrouwbaar dan FSC. Zo zijn waardevolle natuur en de rechten van de lokale bevolking in sommige gevallen onvoldoende beschermd.

Recycle van hout

Is het beste en kijk eens voor 2e hands hout op bijvoorbeeld Marktplaats of indien je hout over heb zet het hierop te koop. Of hij ook verantwoord hout heeft of dit wil gebruiken. In huis is Europees hout altijd goed te gebruiken en goed te behandelen met verf op water basis.

Lees ook: Houten woning is duurzaam en energiezuinig

Wil je toch hard hout dan altijd letten op het FSC- logo of gebruik eikenhout. Zacht hout van Europese houtsoorten zijn buiten alleen goed te gebruiken als ze voor tijdelijk gebruik zijn (ongeveer 5 jaar) of goed te behandelen zijn met verf.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Hét laatste nieuws over duurzaam bouwen en wonen

Guido Sparreboom

Welke verf is gevaarlijk voor je gezondheid

Guido Sparreboom

Zonne-energie heeft een zonnige toekomst

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details