Groen Nieuws
Image default

Wat kan ik doen tegen broeikaseffect?

De organisatie van de Verenigde Naties (VN)

Deze organisatie van de VN heeft de risico’s van klimaatverandering geevalueerd, conclusie : dat het voor 95 procent zeker is dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.

Verenigde Naties (VN)

Deze intergouvernementele organisatie waarvan 193 landen lid zijn, is opgericht in 1945 en komt op voor de internationale vrede en veiligheid. De Verenigde Naties (VN) zijn een mondiale organisatie van overheden, samenwerkend op het gebied van internationaal recht, mondiale veiligheid, behoud van humanitaire rechten, ontwikkeling van de wereldeconomie en het onderzoek naar sociaal-maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.

Wat is het broeikaseffect?

Zonnestralen die de aarde bereiken, worden voor een deel teruggekaatst en voor een deel geabsorbeerd en omgezet in warmte. Natuurlijke broeikasgassen in de dampkring absorberen weer een deel (het infrarood) van het gereflecteerde zonlicht. Zo koelt de aarde niet teveel af en mede daardoor is leven op aarde mogelijk. Zonder de dampkring, die fungeert als een soort deken, zou het op aarde gemiddeld -15 graden Celsius zijn. Een toename van de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer heeft als gevolg dat die deken dikker wordt. Dat leidt tot stijging van de temperatuur op aarde. Als belangrijkste oorzaak van de “global warming” wordt door velen de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals steenkool, aardolie en aardgas aangewezen. Daarbij komen veel broeikasgassen vrij, zoals kooldioxide (CO2), ozon of lachgas. Ook methaan, dat vooral vrijkomt in de veeteelt. De opvatting van velen is dat door het vrijkomen van grote hoeveelheden broeikasgassen het ingewikkelde klimaatsysteem in de war raakt. Zij wijzen op verandering in het wereldklimaat en de verstrekkende gevolgen daarvan.

Wat zijn de gevolgen?

Doordat wij meer broeikasgassen in ons atmosfeer hebben, zorgt het ervoor dat de warmte wordt vastgehouden op onze aarde. De hogere temperaturen hebben invloed op mens en milieu. In Nederland krijgen wij dan ook mildere winters met meer neerslag en warmere zomers, in de komende jaren. Eigenlijk klinkt dat zelfs heel fijn, maar het brengt veel negatieve gevolgen met zich mee. Over het algemeen wordt het weer hierdoor wat extremer; het kan bijvoorbeeld op bepaalde plekken op de aarde juist heel droog worden en op andere plekken heel vochtig zoals in Nederland door regenbuien. Ook de zeewaterspiegel kan stijgen door onder andere het smelten van ijs op de Noordpool en Groenland. Planten en dieren die in een bepaald gebied voorkomen kunnen van locatie of hoeveelheid veranderen om zich aan te passen aan de temperatuurwisseling of kunnen uitsterven als ze zich niet snel genoeg aanpassen.

Wat kan ik doen tegen broeikaseffect?

De Europese Unie heeft in maart 2007 afgesproken de uitstoot van CO2 met 20% te verminderen in 2020. Maar dat lukt alleen als alle
mensen/inwoners daarbij meehelpen. Met een paar handige maatregelen kunt u al snel tonnen aan uitstoot van CO2 gassen minderen, zonder veel moeite en u bespaart nog eens flink kosten. Een aantal manieren hoe u kunt helpen de CO2 uitstoot te verminderen en zelf kosten te besparen:

Stop met vlees !!!

Stop met vlees eten, het vervuild het milieu en stoot meer Co2 uit dan alle verkeer samen.

Stap over op groene stroom

De kosten zijn vaak hetzelfde als grijze stroom en u bespaart bij een huishouden van 4 personen tot 2 ton aan CO2 uitstoot per jaar.

Zonnecolectoren

Neem zonnecollectoren en verdien ze in 6 jaar terug en daarna ga je geld verdienen. Geen stroom rekening meer en bij te veel opgewekte stroom lever je aan het stroom net en verdien je geld. Alleen indien iedereen zonnepanelen aanschaft, kunnen we in Nederland naar 100% schone energie.

– Pak eens de bus, trein of vraag je buurman of je met hem kunt carpoolen.
Een auto stoot per persoon gemiddeld 150 ton aan CO2 uit per jaar, een bus daarentegen stoot gemiddeld per persoon 30 ton aan CO2 uit elk jaar.
Als u dan toch met de auto gaat, lees de tips over milieuvriendelijker rijgedrag natuurlijk biologisch website.

– Hiermee bespaart u geld aan brandstof en ongeveer 10% aan CO2 uitstoot.
Isoleer uw huis. Hierdoor hoeft u minder te verwarmen, krijgt u een lagere energierekening en zorgt u dus ook voor minder CO2 uitstoot.

– Open de gordijnen en laat de warmte van de zon binnen. Hierdoor hoeft u minder uw huis te verwarmen.

– Doe de verwarming iets lager.
Bij een vermindering van maar 1 graad kan de CO2 uitstoot met 350 kg worden verminderd bij een huis voor 4 personen. Als u ’s nachts de verwarming op 16 graden instelt kunt u ook nog eens 300 kg besparen.

– En uw portemonnee vindt dit ook leuk.
Bij het kopen van nieuw apparatuur, geef dan de voorkeur aan apparatuur met energielabel-A

– Wassen op 30-40 graden met een volle trommel.
De meeste was wordt bij deze temperaturen geheel schoon en kunt u ook de voorwas weglaten.

– Gebruik van de droger hoeft overigens ook niet altijd.
Ook hiermee bespaart u kosten en vermindert u de CO2 uitstoot.

– Gebruik een stopcontact met aan- en uitknop.
Dit voorkomt dat apparatuur in de stand-by modus blijft, in deze modus wordt namelijk nog steeds energie verbruikt. Jaarlijks kunt u zo rond de â‚ € 100,- besparen en 350 kg aan CO2 uitstoot.

– Verwissel uw normale lampen met spaarlampen.
Een spaarlamp gaat gemiddeld 8 keer zo lang mee als een normale lamp. Tijdens de levensduur van 1 spaarlamp bent u op deze manier ongeveer â‚ € 60,- goedkoper uit. Daarnaast bespaart u hiermee 20kg aan CO2 uitstoot per lamp per jaar.

– Recycle papier, plastiek, glas en zorg ervoor dat bijvoorbeeld spaarlampen bij het chemisch afval komen.

Iedereen kan wat betekenen voor een schonere en betere aarde. Leef je leven, leef bewust!

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Aloë Vera plant gebruiken in de keuken?

Jacqueline de Groot

Nuon Groen met kolencentrale?

Guido Sparreboom

Klimaattop Parijs 2015 heeft geen effect op de USA en Polen

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details