Groen Nieuws
Image default

Water besparen in de tuin en stadspark

Tips om water te besparen in de tuin: Onze zomers worden steeds warmer en droger en geel uitgedroogd gazon Is na langdurige droogte het gevolg. Maar om een mooi groen grasveld te behouden, moet je het gazon wel voldoende beregenen. Dit is natuurlijk wel een verspilling van schoon drinkwater, wat door de drinkwater bedrijven met moeite is gezuiverd. Andere mogelijkheden om water te besparen zijn:

Regenton of regenput

Regenwater bevat weinig kalk en is ook goed voor kamerplanten. Oude boerderijen hebben vaak nog een regenput, maar een regenton kan ook water besparend zijn.

Koop via internet of tuincentra een regenton en een koppelstuk (aftakking) die voor een aftakking zorgt van de regenpijp. Plastic regentonnen zijn overal te koop en verschillende prijsklassen. Maar als ze niet gemaakt zijn van gerecyclede  plastic is het niet de duurzaamste oplossing.

Tegenwoordig kun je houten decoratieve wijnvaten kopen met een los deksel, maar dan moet je wel zelf een gat boren voor de aftakking. Vaak zijn deze gerecyclede wijnvaten op het internet, tuincentrum of brocante zaak (in Zevenbergen) te vinden.

Sproei veel in een keer:

Geef de tuin liever één keer per week heel veel water, dan elke dag een beetje. Water dat op de droge grond komt, dringt niet echt door tot de wortels en verdampt ook weer snel.

Gebruik de gieter of tuinslang om je planten gericht, water te geven. Tuinsproeiers sproeien een heel groot oppervlak van de tuin, waar niet altijd tuinplanten staan. Door gericht water te geven, bespaar je water.

Sproei bij voorkeur ’s ochtends of avond als de zon niet fel schijnt. Bladeren die nat zijn kunnen NIET verbranden zoals wel eens wordt beweerd, maar het water verdampt minder snel. Beter is het dus buiten de zonuren de tuin water te geven en liever 1x per week veel dan 3 keer per week weinig. Pas aangeplante planten moeten wel elke dag een beetje water bij droog weer. De wortels zijn nog niet uitgegroeid en de wortelkluit verdroogd snel.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Wesley van der Linde

Meer natuurwaarde door minder te maaien

Wesley van der Linde

Wat doen we met onze uitgebloeide bloembollen

Guido Sparreboom

Giftige planten zijn soms dodelijk

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details