Groen Nieuws
Image default

Veel fijnstof en smog door paasvuren

Massaal worden er elk jaar paasvuren ontstoken door inwoners van Noord-Holland. De windrichting is belangrijk, maar dit jaar zorgt de oostenwind voor smog die landinwaard wordt geblazen. Hierdoor worden opnieuw woongemeenschappen in de rook gezet met als gevolg  dat het fijnstof in de luchtwegen kan komen van bewoners. Het zal vooral de mensen treffen die al ademhalingsproblemen hebben en het hierdoor nog benouwder krijgen.

Weekend veel fijnstof en smog door paasvuren

Al eerder zijn er grote problemen geweest met Paasvuren en de Gemeente is verantwoordelijk of ze wel of niet door mogen gaan. De grootste overlast is voor bewoners in de buurt op het moment dat de wind verkeerd staat. Afhankelijk van de brandveiligheid, windrichting, windsnelheid neemt de lokale gemeenten een besluit om het paasvuur door te laten gaan.

Luchtkwaliteit door paasvuren

Fijnstof komt al in gevaarlijke hoeveelheden voor in de steden door het verkeer en soms ook industrie. Fijnstof in de lucht kan direct leiden tot ademhalingsproblemen. Uiteindelijk kan een langere bloodstelling aan fijnstof leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van zware luchtwegklachten en vele andere gezondheidsproblemen.

Vreugde vuur of een ramp

Je kunt ook afvragen of deze paasvuren wel zoveel vreugde met zich mee brengen.Het is weer een van onze gewoontes die we moeilijk lijken te doorbreken, omdat er relatief een kleine groep er plezier aan beleeft. Paasvuren is net zoals vuurwerk in Nederland niet meer van deze tijd. Stoppen met vervuilen van de lucht is belangrijker dan wat lol.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Jens Mahnke

Te veel ‘prikkels’ kunnen de hersenen negatief beïnvloeden

Guido Sparreboom

Lijnzaadolie goed voor geheugen

Guido Sparreboom

Plastic kan voor onvruchtbaarheid zorgen

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details