Groen Nieuws
Image default

Na grote werkzaamheden in het mastbos is de scheidingsbeuk terug

Reuzen beuk in het Mastbos bleek ziek te zijn

Twee jaar terug is de zogenaamde ‘scheidingsbeuk’ die op de rotonde van meerdere zandpaden gekapt. Hij vormde al 250 jaar het oriëntatie punt waar o.a. twee grote wegen in het Mastbos elkaar kruisen, namelijk de Oude Postbaan en de Lange Dreef. Voor veel passanten was deze boom niet alleen een goed oriëntatie punt, maar ook de meest opzienbarende boom van het Mastbos zelf. De reusachtige boom met dikke stam en takken had met zijn enorme schaduwrijke bladeren kroon een imposant uiterlijk.

In de zomer van 2017 viel een zware tak spontaan uit de boom

Doordat er zonder veel reden een enorme tak van de boom afbrak, kon de veiligheid niet  langer gewaarborgd worden en de boom moest geveld worden. Op woensdag 30 augustus 2017 werd dan ook de meest beroemdste boom van het Mastbos geveld.

Veel mensen keken op afstand met ongeloof toe, nadat er de kettingzaag in werdt gezet. De herrie ging van de zaag ging door merg en been en na de val van de reus trilde de grond en was alles stil in het bos. Geen applaus, geen gejuig, maar een stil zwijgen van rauw.

De boom was doorgroeid met zwamdraden dat een teken is van verrotting

Op de oude beuk groeide ook reuze zwammen, dat al een teken is dat de boom aan het verzwakken is en vol met zwam draden zit, wat ook bleek nadat de boom geveld was. Het gevaar van oude beuken is dat ze er aan de buitenkant nog mooi uit kunnen zien, maar aan de binnen toch al aan het verrotten zijn, waardoor er lange zwam draden de boom verder aan tasten en er holtes in de stam kunnen ontstaan. Zo kan het gebeuren dat oude beuken onverwachts in een storten, terweil er aan de buitenkant weinig te zien was. Zwammen en gaten in de beuk verraden dus dat de gesteldheid of vitaliteit van de beuk achteruit is gegaan. Bij het signaleren van deze reuzen zwammen en afvallende tak, was Staatsbosbeheer twee jaar terug, wel gedwongen om de boom om te zagen. De veiligheid van voorbijgangers of spelende kinderen gaat tenslotte boven alles.

Onbegrip en teleurstellingen na kappen scheidingsbeuk

Na de kap van de reuzen ‘scheidingsbeuk’ waren voor veel bewoners van Breda teleurgesteld. Het Mastbos leek wel zonder hart, en stuitte dan ook bij veel mensen op onbegrip.Staatsbosbeheer heeft toen beloofd dat er een nieuwe beuk voor terug te gaan poten en binnenkort is het zover. De voorwerkzaamheden zijn al volop in gang gezet.

De ‘scheidingsbeuk’ komt terug

Staatsbosbeheer is de laatste tijd druk bezig en heeft een aarde scheidingswal aangelegd, op de plek waar de scheidingsbeuk heeft gestaan. Hiermee is het historische vierkant van Maurits in ere hersteld, dat ooit daar heeft gestaan en binnenkort (planttijd is in de herfst) komt er ook nieuwe ‘scheidingsbeuk’  terug op de plek. Hierdoor wordt er opnieuw een goed scheidingspunt terug gebracht, midden in het Mastbos. In een vorm van een halve maan zijn er piket paaltjes neergezet, zodat mensen rond het scheidingspunt lopen en de scheidingswal niet beschadigingen. Deze krijgt dan de kans  om geheel te begroeien. We zijn benieuwd!

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Groendak verbetert de isolatie van je dak

Guido Sparreboom

Hergebruik bouwmaterialen wordt lucratieve markt

Wesley van der Linde

Hét laatste nieuws over duurzaam bouwen en wonen

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details