Groen Nieuws
Image default

Waarom bij een woningtekort niet meer woningen worden gebouwd?

Er is nog steeds een groot tekort aan nieuwbouwwoningen in Nederland, maar er worden nog te weinig duurzame woningen bijgebouwd. De gemeente probeert ook rekening te houden met kwetsbare groepen, zoals alleenstaande ouders en ouderen, maar ook hier zijn niet genoeg betaalbare woningen voor.

De  nieuwbouwhuizen worden voor een veel te hoge vraagprijs verkocht en dat is omdat de economie de huizen prijzen opjagen en omdat er momenteel te weinig goede klussers en bouwbedrijven zijn waardoor ook hogere kosten worden berekend.  De problemen spelen nu al een aantal jaren en zijn ontstaan tijdens de crisis jaren toen veel bouwpersoneel zich heeft om laten scholen of doordat studenten afgezien hebben van de bouwsector omdat ze daar toch geen werk in konden vinden.

Het laatste nieuws over duurzaam bouwen

Een duurzame woning in een leefbare woonomgeving is dus moeilijk te krijgen en de wachtlijsten voor dit soort woningen stijgen bij de Gemeenten. Een betaalbare woning zou voor iedereen een recht moeten zijn en vanuit de gemeente zou streven moeten zijn om burgers te helpen met huisvesting. Opvallend is dat er aanzienlijk minder huizen worden gebouwd op de plekken in Nederland waar de woningnood het hoogste is.

Het agrarisch gebied moet voor voedsel zorgen, maar de woningnood maakt dat er steeds meer buiten- gebied onteigend wordt en bijgebouwd. De gemeente dringen aan om binnen stedelijk gebied bij te bouwen, maar de grond wordt steeds schaarser en duurder…waardoor onbetaalbaar voor starters of Jan modaal.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Groen Nieuws

Houten woning is duurzaam en energiezuinig

Guido Sparreboom

Verhuisstress zorgt voor veel spanning bij een verhuizing

Wesley van der Linde

Hoe werkt zonne-energie? 10 dingen om te weten over zonnepanelen

Nigel Hooijmans

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details