Groen Nieuws
Image default

Camping Fort Oranje wordt een groen natuurgebied

In 2017 nam de gemeente Zundert de camping Fort Oranje over, omdat er sprake was van sprake was van (zware) criminaliteit. Fort Oranje kwam in het nieuws met de SBS-tv uitzendingen met Dennis van der Geest die ooit Nederlands voormalig judoka wereldkampioen was geweest en tweemaal Europees kampioen. Hij bracht verslag uit op tv over deze krottenwijk, dat alles behalve leek op een gezellige camping.

Fort Oranje kwam rond die tijd  regelmatig in het nieuws vanwege de vele criminaliteit. In januari 2012 en maart 2017 heeft de politie maar liefst 1.192 registraties vastgelegd van criminaliteit en er waren tweehonderd geweldsincidenten. Fort Oranje dat ooit eens een nette camping was en bekent als een 5 sterren camping (van de voorgaande eigenaar), werdt 2017 bekend om zijn drugs, prostitutie, het illegaal onder brengen buitenlanders etc. Veel mensen die geen woning hadden en werkte als gastarbeider in Brabant verbleven hier en er waren uitzichtloze omstandigheden van gezinnen met kinderen die in de armoedegrens leefden omdat ze ergens anders geen onderdak hadden. Er waren regelmatig caravanbranden, vechtpartijen met wapens, inbraken, gijzeling of mensenhandel en de politie had zijn handen vol om dit terrein enigszins onder controle te krijgen. Er zijn 86 incidenten met dieren geweest en noem maar op. Daar is niks meer van te bespeuren, alles is leeg en er heerst een absolute stilte met alleen vogelgeluiden.

Ontruiming 2017

In fases werd het recreatieterrein ontruimd van alles wat er stond aan caravans en chalets. Van de bijna duizend bewoners die het gehele terrein bevolkte, lijkt het nu geheel leeg en zijn het de herten en konijnen die het terrein nog een teken van leven geven. De natuur neemt het geheel over en alles groeit dicht en is groen. Natuurlijk liggen er nog overal resten van tegels en stenen die ooit terrasjes hebben gevormd of schuurtjes. Op zich een goede ontwikkeling van een camping die bekend stond om zijn criminaliteit naar een natuurpark. De ontmanteling en het beheer van camping Fort Oranje heeft de gemeente Zundert in 2017 ruim 3,6 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit de jaarrekening over 2017 en het is de vraag wie dat gaat betalen. Cees Engel en bewoners willen miljoenen van de gemeente als schadevergoeding. De gemeente heeft op haar beurt overigens ook al 5,2 miljoen euro aan voormalig eigenaar Cees Engel gefactureerd in verband met de ontruiming van alle staan caravans en de beheerskosten.

Het bestemmingsplan is nog niet bekend

De bewoners die verbleven op Fort Oranje konden wel ergens anders geplaatst worden en sommige hebben zelfs een woning aangeboden gekregen door de Gemeente Zundert. Zolang de rechtszaken nog lopen is het niet duidelijk wat het bestemmings- plan van Fort Oranje zal gaan worden. Het groeit in ieder geval helemaal dicht en de natuur neemt het over. Misschien moeten ze de natuur gewoon zijn gang laten gaan en alleen nog wat puin eruit ruimen zodat Breda er een mooi natuurgebiedje bij heeft?!

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tiny houses als oplossing voor de woningnood

Guido Sparreboom

Gaat de centrale verwarming of houtkachel weer aan?

Wesley van der Linde

Hét laatste nieuws over duurzaam bouwen en wonen

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details